söndag 12 juli 2009

Österbomdagen 11 juli 2009
Under regntunga skyar strömmade folk till och inte kunde vi ana att Helmer Österbom, det cyklande originalet från Utterbyn, skulle ha så många oinskrivna medlemmar i sin fanclub. Han lämnade trots allt det jordiska för drygt 20 år sedan, men de flesta från trakten har minnen och anekdoter att berätta om Helmer. Inte minst hans närmaste vän, Håkan Larsson, som genomförde en "Österbom-show" tillsammans med en säck välgrodda sättpotäter.
Anledningen till dagen var att barnboken ÖSTERBOMS ÖDEN OCH ÄVENTYR just kommit från trycket. Annelie Finne, Torsbybördig bildpedagog och konstnär (numera bosatt i Falun) och Bengt Berg som svarar för bokens text berättade om bakgrunden och det åttaåriga arbetet med denna bok som fick en rykande åtgång denna släppfestdag.
(Fotograf: Gurli Grönqvist)


Österboms öden och äventyr


Detta är ett slags äreminne om ett original som många människor i Torsby-trakten ännu minns och kan berätta märkliga historier om. Den där märklige mannen som åker omkring på sin svarta cykel längs slingrande vägar i norra Värmland. Och som samlar på saker, på stort och på smått… Han hette Helmer Österbom och kom från Utterbyn i norra Värmland.
Detta är första boken om denna lite ovanliga människa, som lever sitt eget liv på sitt eget sätt.

Annelie Finne, som gjort bokens bilder, är ursprungligen från denna trakt, men lever och arbetar som bildpedagog och konstnär i Falun.
Bengt Berg bor i Fensbol, har gett ut ett flertal diktsamlingar och andra böcker. Han brukar dessutom cykla genom samma byar och förbi samma sjöar som Österbom. Kanske lyssnar de på samma fågelsång?

Inga kommentarer: