torsdag 12 november 2009

En hösttur till böckernas Stockholm

Måste upp före ottan, innan jag vaknat, innan tidningarna klämts ner i lådan. Före ljuset och före kaffet, men både är på gång. Så rullar rälsbussen ut från Torsby C, halvfullt och först i Sunne blir det fullsatt, mest ungdomar. Utmed Fryken, snart Karlstad och påtår på stationen. Så långtåg mot Stockholm och några inplanerade möten, det första i biblioteksgruppen, författarförbundets. Vi försöker värna om de fyrtorn för bildning och kultur som biblioteken fortfarande utgör, även om risken för nedsläckning här och var föreligger. Stefan de Vylder, nationalekonomen, pratar begripligt om den ekonomiska overkligheten i världen. Sedan Inga Lundén, från Stadsbiblioteket, om visioner och idéer inför sam- och framtiden. Inspirerande och konstruktivt, känns det.

Det finns sådana finna bokbutiker i Stockholm. Till dem hör inte längre Akademibokhandeln, vars sortiment rensats ut i den enkelspåriga lönsamhetens namn. Men inne i Söderbokhandelns lätt otidsenliga och långsträckta lokal är mångfalden rådande och synlig, till förströdd jazzmusik ur någon högtalare högt däruppe. Innehavaren Bo Greider är också uppflugen i en stege, men kommer ner och vi får oss en pratstund om bokens väg på hälleberget.
En annan oas ligger vid Mariatorget, St Pauls Bok & Papper, där Anneli Ljung Nordenskiöld och hennes vänner och supporters finns i ett skapligt kaos av poesi, kalendrar, thailändskt konsthantverk och förstås specialiteten: en hörbar, där man kan njuta av inspelad poesi. Läget är bästa tänkbara, skyltningen oftast mycket ambitiös och fantasifull.

En tredje utpost, Stockholms mest välsorterade, är förstås Hedengrens vid Stureplan. Här finns allt, svenskt och utrikiskt, skönlitteratur, poesi, konst, fackböcker, allt... Inte långt därifrån, nere i Östermalmtorgs T-banestation, finns en oväntad bokhylla, som man kan stiga in i, ett slags filial och ett andningsrum för stressade storstadsmänniskor. Temat för dagen är New York, man kan låna en T-påse, fylld av NY-läsning.

Så har vi förstås det vackra Stockholms Stadsbibliotek med annexet Internationella Biblioteket. Dit kan man förstås vandra genom ett höstligt Stockholm, söka efter det man inte visste att man behövde, kanske finna det eller nånting annat. Låt boken lysa genom hösten!

2 kommentarer:

Inkan© sa...

Du kan väl ordna en diktafton på StPauls bokhandel- tänk att få lyssna på värmländska på Söder...
Det vore något att önska!

Anonym sa...

Tanken är: Onsdag 25/11 kl 18:30,
St Pauls, en poesistund runt Elsa Graves dikter och Heidruns skalder.
Välkommen då!