tisdag 7 april 2009

Annan konst - i Göteborg








Erland Nilsson/Värmland, Ragnar Linnartsson som avbildat den poetiska spårvagnen i Göteborg samt Kello/Västergötland.
Foto: Lars Tunbjörk


"Konsten är ett mystrium"
står det skrivet över dörrposten hemma hos Kello bort i skogen, en av de medverkande artisterna i den underbart bångstyriga utställning – Annan konst – som visas på Göteborgs konstmuseum i vår, ja ända in i slutet av maj kan man ströva runt i salarna och förundras, jubla, grunna och ta del av, ta till sig detta flöda av skapande energi och denna energis resultat av svenska, norska och finska annorlunda-människor.
Bakom det hela står Postfuturistiska Sällskapets två eldsjälar, Borghild Håkansson och Staffan Bäcklund, som för något år sedan ställde samman en annan "folkvandrarutställning" om björktavlor. Men nu är det en betydligt vidare ram som alla mindre och monumentala konstverk ska rymmas inom. En gedigen katalog – Konsten är ett mystrium – finns att tillgå där ett 30-tal skribenter medverkar med personliga eller kunskapsdigra betraktelser.
Och när man vandrar runt... ja, det är i särlingarnas landskap som dessa konstverk uppstått, eller snarare arbetats fram. Och det är fantastiskt att denna skaparkraft kunnat samlas på en plats, ja, utställningen kommer att vandra vidare till södra Norge och Österbotten i Finland. Du som har möjlighet att besöka Göteborgs Konstmuseum, gör det!

Inga kommentarer: