tisdag 6 januari 2009

Trettondagen...

... på Hovfjället, med horisont runt om, nedgående sol över bergen i väster, där Norge lär ligga, skidspår... och alla tankar far iväg ut över vidderna, mot Gaza och den oerhörda smärta, sorg och skräck som drabbar denna tunna remsa med barn, gamla, vuxna, alla palestinier i våldets skruvstäd. Norska läkare vittnar om läget, riktar sin vanmakt ut i världen... Historien upprepar sig!
Detta sterke ropet kommer från Mads Gilbert, den norske legen som hjelper till ved et sykehus i Gaza.

De bombet den sentrale grönsaksmarkedet i Gasa by for to timer siden. 80 skadde, 20 drept, alt kom hit til Shifa.
Hades! Vi vasser i blod och amputater.
Masse barn. Gravid kvinne.
Jag har aldri oppleve noe so fryktelig.
Nå hörer vi tanks.
Fortell videre, send videre, rop det videre.
Alt. GJÖR NOE! GÖR MER!
Vi lever i historieboka nå, alle!
Mads G

ETT ROP FRÅN GAZA
VISA ATT DU BRYR DIG OCH HÄNG UT ETT RÖTT TYGSTYCKE
DEMONSTRATION SERGELS TORG LÖRDAG!

Det är viktigt för vår egen och för våra barns skull att vi gör någonting. Barnen uppmärksammades särskilt av TV4:s barnpsykolog i morse Och vi vet att vi kan inte göra mycket men vi kan visa att vi bryr oss. Vi kan hänga ut röda tygstycken på våra hus, lägenheter, affärer, arbetsplatser. En liten handling som kan bli mäktig om vi blir många.
En protest mot allt detta våld som uppenbarligen inte leder någonvart och därför fortsätter. Ett uns av civilisation skulle kunna vara ett eld upphör två timmar om dagen så att människorna kan hämta vatten och andra förnödenheter och att lastbilarna med humanitär hjälp som står vid gränsen kan få komma fram till behövande och sjukhus. Det är svårt att hitta chaufförer som vågar köra bilarna vidare in i området.

Inga kommentarer: