onsdag 20 maj 2009

Långflon – tur & retur













En odyseé genom Nordvärmland, längs Klarälvdalens bergssidor, över karga tallhedar och upp över gränsen för äppelträd.
Vi lyssnade på Strängsforsens brus och funderade över både gångna och kommande tider. Samt konstaterade att Torsby kommun är vidsträckt, att det är långt mellan centrum och periferi, och ännu längre mellan Vänerdeltat och Bastuknappen.


"Nu är Klarälven är bred och stark. Forsarna brusar och dalgången grönskar. Det gäller att passa på här i livet! Våren är kort men älven är lång.
Onsdagen den 20 maj kör jag från Hagfors mot Långflon med ordinarie buss 300. Efter att ha lastat det gods som ska med norrut kör jag från Hagfors till Sjögränd och vidare på väg 62 till Värnäs via Ekshärad. Där möter vi bussar från Torsby och Malung, byter resenärer och gods, skyltar om till linje 211 och åker vidare norrut.
Så dessa underbara namn: Amnerud, Transtrand, Ambjörby, Likenäs, Ransby och Sysslebäck. Logistik, blommor,
maskindelar, bildörrar och däck, bröd till butikerna och enstaka resenärer. Klarabro, Brattmon, Kärrbackstrand, Båtsta och Höljes. Varor till Petter i boa, bråttom, bråttom, tidtabellen är orimlig men människorna är tåliga. Några mil kvar, vi anar Höljessjön, kraftverksdammen till höger. Sjumilaskogar till vänster, Uggleheden, Aspberget, Bastuknappen. Förbi Klaråsen och över Höljan.
Mycket vatten, häggfloden bör kulminera den tiden. Så kommer vi fram till Långflon. Jag lastar varor till butiken. Ni kan hjälpa till eller strosa runt. Butiken ligger alldeles vid vattnet. Parkering vid gränsskylten, precis bakom störtar Trysilelva ner i Höljessjön. Nu har vi paus i en och en halv timma enligt tidtabell. Vi kan räkna med ca 1 timma.
Inne på Långflons handel kan man äta lunch och botanisera i gränshandelsutbudet, Bord och bänkar vid sjön för lunchpakke.
I bussen hoppas jag att det kan finnas fungerande högtalare och mikrofon. Svante Karlsson, kulturgeograf på KAU berättar hur allt ligger till och hänger ihop.Bengt Berg läser en dikt om margarinresor. Gunnar Svensson om ryska floder och stor ömhet..."

Ja, ungefär så löd busschaufför Staffans inbjudan och det belv en glad dag. Kalops i Långflon, bruset från Strängsfrosen – en annorlunda utflyft i det vackra försommarlandskapet. Tack Staffan och alla som var med!

Inga kommentarer: