onsdag 15 april 2009

i Indialand













Varanasi...

Hotel Temple on Ganges
Uppstigning 05.30, före ljuset
Den hinduiska böndeutroparen är i full gång.
Ett stigande ljus, men solen döljs i molndis.
Klockan sex börjar fåglarna.
Med ljuset väcks allt till liv och rörelse.
Morgonhimmel över Benares och en telefons ilskna vibrato.
Allt är rörelse och förändring; duvkurr, disslöjor
Tåget som skramlar över bron, bortom diset

I solen torkas tvätt och komockor, tillplattade torkar de ikapp med färggranna bomullstyger. Där ligger Ram Nagar, maharadjans sommarpalats. Tre brinnande likbål sänder sin tunna rök bredvid det nybyggda krematoriet, där det kostar 500 rupies för en kremering på ett modernt och effektivt sätt, medan ett traditionellt likbål inklusive ved, böner och övrigt som hör till kommer på det femdubbla. Stora villor står tomma i väntan på att ägaren ska närma sig döden och därför tillbringa den sista livstiden i närheten av Ganges heliga vatten (som utgör strömmar ur guden Shivas hår).
Moder Ganga, som den heliga floden kallas, har stora problem. Vattnet är starkt nedsmutsat och dessutom håller dess frusna källa, en glaciär uppe i Himalaya, på att smälta bort med väldiga översvämningar som följd och på längre sikt uttorkning. Men i Varanasi, en av jordens äldsta städer är vattnet lika heligt som skitigt, hit strömmar hinduiska pilgrimer från när och fjärran för att låta sig omslutas av det livgivande vattnet eller strö askan efter ett avverkat liv.


Allt på en gång, här och nu. Modernitet och uråldriga sedvänjor. Rationellt och kaotiskt. Trots allt fungerande, som den brusande oktanfloden som kallas trafik, genomkorsad av lugnt strövande kreatur som kallas kor. Livet och döden, doften av skit och lavendel, smärtans obarmhärtiga närvaro och skrattets plötsliga solkatt på verklighets skrovliga murverk.
Och detta överväldigande sortiment på gudar: Kofösaren Krishna med mörk hud och mänskliga egenskaper (hurudana nu dessa kan karakteriseras), Vishnu som är ordningsman för den värld som Brahma fixat till, den på en svart gås flygande Brahma ser till att de fyra väderstrecken pekar åt rätt håll, lyckoguden Ganesha med sitt elefanthuvud, gudinnan Sarasvati som är kulturens beskydarinna och sanskrits uppfinnare och så vidare. För den hinduiskt troende finns det att välja på

Och tigerekonomin…Ett brusande, otyglat nu rusar mot morgondagens nya tillväxtstaplar (9%/år), som utgör pelarna i det nya Indiens ekonomiska tempel. Den allt förmögnare medelklassen (som uppskattas till runt 300 miljoner människor) skapar en marknad med oerhört köpsug (varje dag säljs i Indien drygt 2000 bilar, 19.000 vespor, 225.000 mobilabonnemang) och lockar till sig utländska investerare, samtidigt som många indiska studenter studerar utomlands och exilindier bidrar till ett markant uppsving även på hemmaplan. Även om försvarsutgifterna och budgetunderskottet visar stora minustecken, dåligt understödda som de är av en alldeles för liten skattebas, så är det IT-undret och kunskapsindustrin som inger ekonomisk respekt utomlands. Men att klyftorna mellan rik och fattig faktiskt ökar är en ofrånkomlig en realitet, man räknar med att cirka 300 miljoner tvingas leva under fattigdomsgränsen. Medelinkomsten ligger på 5000 kr om året och antalet dollarmiljardärer lär vara 36 till antalet. Av den dryga miljarden invånare i Indien är 80% under 45 år.

Inga kommentarer: