tisdag 29 september 2015

Bokmässan 2015 (1)


Som ett säkert hösttecken kommer Bok & Biblioteksmässan i Göteborg dit mängder av förhoppningsfulla bokmänniskor far, några för att presentera sina nya böcker (förläggarna), några för att ge pärmarna ett ansikte (författarna) och så den litteraturintresserade allmänheten (folket). Plus media och allt som till ett sådant spektakel hör.

Om man bor på ett mindre men mycket trevligt hotell nära järnvägsstationen passerar man om morgonen en lugn och fin kanal, luften känns höstligt frisk och vid spårvagnshållplatsen står alla de som inom kort kommer att kiva in på Svenska Mässan vid Korsvägen. Det är förväntan i luften, lite av skolstart då man skall återse sina klasskamrater ...

Som sedan bjuder finns VÄRMLAND centralt inne i C-hallen, bland övriga nordiska grannar och årets tema-land, som i år råkar vara Ungern. Onsdagkvällen utgör hela mässan en veritabel slöjdsal då alla montrar skall iordningställas under en rimlig tidspress. Heidruns monter med nr C03:40 ligger vägg i vägg med Värmlandsmontern och Region Värmland, där Klässbols Linneväveri och Mimis Design visar upp sina läckra produkter. Till vår stora lättnad är hyllor på plats och väggar målade och dessutom har våra vänner Mia och Johannes redan börjat pryda väggarna med Vildhjärtas älskade träskulpturer. Det känns som att komma hem ...Och se där, där finns också några oöppnade kartonger med "Rosa & Liksom – en kattbok"!
I övrigt handlar det om Claes Anderssons "En dag vid havet" (dikter), Per Teofilussons "Norrsken över Kloster Pub" (kortprosa), Boel Schenlaers "Inte ett barn som du" (kortroman), Christer Enanders "I motstånd växer tanken" (essäer om kvinnliga författare) och Michael Augustins "Till flaskpostens mottagare" (dikter och kortprosa översatta till svenska av Susanne Gerstenberg).

(Torsdag 24/9)
Efter det traditionsbjudna morgonkaffet med skrädmjölsdröm i Värmlandsmontern är det dags för Region Värmland att tillkännage årets litterära utmärkelser. Årets författare, Ninni Schulmann, är tyvärr tågförsenad, men litteraturstipendiaterna är på plats: Vildhjärta alias Maria Westerberg, som skapar konst av pinnar och böcker av strövtåg i skogen, och poeten Erik Bergqvist får dela på äran och 60 000 kr. Och Heidruns Förlag gratulerar varmt Vildhjärta som vi har äran att få ge ut böcker av och med. "Vildhjärta – en kär lek mellan människa och skog" heter hennes första och "Hjärtklappning" den andra – båda mycket efterfrågade under de kommande mässdagarna.
Inga kommentarer: