torsdag 16 juli 2009

HEIJASTUKSIA...


... betyder å t e r s e e n d e och är det samlande namnet på en spännande, omfångsrik, varierad och mycket vacker konstutställning som i sommar visas på Bryggeriet (fd) i Nora. Det handlar om konst från finnbygder i Sverige och svenskbygder i Finland, allt inom kulturprojektet NORDIC DELIGHTs ramar.
Våning för våning i den gamla och vackra fabriksbyggnaden är laddad med konstnärliga arbeten i olika tekniker. Själva miljön blir en självklar del av upplevelsen. Man stannar till, tanken bär iväg, man fylls av undran och förundran.
Lena Hellström och Sune Högberg har fungerat som inspirerade och inspirerande sammanhållare av arbetet, ända fram till Sunes plötsliga bortgång i påskhelgen. Hans sista keramikfat finns med i utställningen, märkligt fyllda av en sorts bristning av den tunna strängen mellan liv och död. Som besökare kännr man en stor tacksamhet över den kraft och enrergi som här lagts ned och som resulterat i detta fina heijastuksia/återseende.

Tillsammans med viskonstnären Benny Granberg hade jag förmånen att få ge en solbenådad publik ett dikt/visprogram "Fensbol–Finland ToR" samma dag (15/7) som jag besökte utställningen i Bryggeriet.

Inga kommentarer: