söndag 26 februari 2012

Ur havsens djup strömmar sången.


Männen sitter på golvet i vita långskjortor och genomför en traditionell, harmonisk och glädjenärd kollektiv sång med sina kroppar sammanflätade och allt är för dem mycket välbekant. Flickorna skrattar och tittar på. Kommer att tänka på färöisk kvaddans som också den håller på i det oändliga. De har ju haven gemensamt: Nordatlanten och Indiska oceanen...
BI KIDUDE heter den legendariska sångerskan som jammar loss med sina yngre systrar. Kanske hon representerar en muslimsk feminism som är möjlig här på Zanzibar, allt annat än hämmad är hon och rapp i käften. När hon knyter sin guldsjalett och tänder en cigarett är hon åter den okrönta drottningen som guppar fram mellan de manliga musikanterna. Sångerna berättar om kärleksäventyr och allt som kan hända på en oskyldig skogspromenad.
Denna östra Afrikas egen barfotaprimadonna – kollega till Cap Verdes Cecaria Evora – uppträder även på SAUTI ZA BUSARA-festivalen som pågår 8-12 februari, African Music under African skies, inne i Stenstaden, Unesco-skyddad som världsarv.

Inga kommentarer: