söndag 16 januari 2011

Berättelsen måste få fortsätta!: Våra rötter finns i Savolax...

När nya Värmlands Museum invigdes för något decennium sedan tillkom en viktig gren på det träd som förvaltar och vidareför vårt kulturarv och hela Värmlands historia. Jag hade äranochglädjen att delta i detta och även med att ta fram en paroll som lyder: Berättelsen går vidare. För att inte bli nutidsblind, historieglömsk och framtidsförvirrad är det viktigt med stabila institutioner som tar ansvar för vårt gemensamma minne i form av kulturhistrien bland annat. Till de mindre men för den skull nödvändiga grenar på vårt värmländska stamträd hör givetvis finnkulturen som också utvecklats till ett kulturcenter i sig i Torsby. Forskare från Finland och övriga Norden har kommit, människor har sökt sina rötter, kulturarrangemangen och annat i den allt viktigare besöksnäringen har avlöst varandra.

Och nu – som en blixt från klarblå och svinkall vinterhimmel kommer beskedet om uppsägningar och bortom vägkröken nedläggning när Värmlands Museum plötsligt frånsäger sig ansvaret. Så får det bara inte gå till! Kulturcentraliseringen i Sverige debatteras ofta med rätta, det måste även den värmländska göras. Att såga av denna för värmländsk och nordisk kulturhistoria så nödvändiga gren är verkligen att punktera en berättelse som vi alla, särskilt vi som lever och verkar i norra Värmland, är en del av. Vi känner oss in i själen stympade om så blir fallet!

Den gode berättaren och legendaren Linus Brodin sammanfattade det värmländska kynnet i en fiol, vars strängar var hämtade från olika håll: från norska sidan naturligtvis, från de vallonska smederna som lärde oss järnhanteringens svåra konst, resandefolket bidrog, värmlänningarna själva förstås och sist men inte minst – savolaxarna som kom vandrande genom granskogen för att skapa sig en framtid bland norra Värmlands blånande berg. Ur denna fiol kunde sedan strömma vidunderlig musik och skall så fortsättningsvis göra. Om savolaxsträngen kapas kommer det att skorra falskt och det är det väl ingen som önskar?

Nej, låt Torsby Finnkulturcentrum finnas kvar, utvecklas och bidra till att berättelsen går vidare!

Bengt Berg
nordvärmlänning och svensk riksdagsman (v).

2 kommentarer:

Anonym sa...

BENGT. Vad väntar du dig av ett land som inte ens har en kulturminister... STEWE

Anonym sa...

Jag ger tummen upp för ditt inlägg ;)