tisdag 16 juni 2009

Invigning av sommaren

Nu har sommaren kommit till Heidruns Bok & Bildcafé, den 19:e i ordningen. Vi invigde i lördags (13/6) den dubbelutställning som vi döpt till "ÖST MÖTER VÄST" med konstnärer från Finland: Elina Sorainen, karamik både bruks- och skulpturalt, och Kitty Tennberg, måleri. Från svenska västkusten kommer Nina Bondeson, Britt-Marie Jern och Jim Berggren – med måleri, broderi, bok- och annan konst. Nu har tangons lockande toner farit iväg mot öster, men kvar finns en myckenhet av spännande konst. Hela tillställningen invigdes av ambassadör Anja-Riitta Ketokoski-Rexed. På öppningnen höll även Nina Bondeson ett tal (bilden är också hennes), vilket vi gärna vill dela med oss av:

När Heidruns Bok- och bildcafé den 13 juni öppnade för sommaren:
Heidruns är en mötesplats, ett handlingsutrymme.

I de här rummen vissas ting som bär på berättelser. Som skapar mening genom en ordlös kommunikation. Föremålen, bilderna – men också böckernas skrivna gestaltningar ingår i den ordlösa kommunikationen. När jag säger ordlös så menar jag att den kan söka sig fram mellan raderna, vid sidan av det som redan är uttolkat och bestämt, formulerat i orden och sorterat i bestämda kategorier.

Genom att tillverka och bearbeta ting på olika sätt kan vi således förmå dem att visa fram mänskliga erfarenheter och insikter. Förmå dem att vara farkoster för det subjektiva och allmängiltiga samtidigt. I denna samtidighet pågår konsten. Den pågår inom räckhåll för våra mellanmänskliga kontakter. Den pågår i behovet av våra mellanmänskliga kontakter. På så sätt kan man säga att konsten är ett evigt värde.
Där människor finns och reflekterar över meningen med livet, där pågår konst.
”Alla människor är intellektuella och filosofer, fast man intalat dem att de inte är det.” Det står att läsa i boken ”Stad i ljus. Antonio Gramscis slutsatser.”
(Anders Ehnmark, Norstedts Förlag, 2005)

Alla deltar vi i sökandet efter mening.
”Vår kunskap är ett flätverk av gissningar och förslag”, sa Xenofanes för flera tusen år sedan. Vi ingår med honom i en kunskapstradition som alltjämt flätar och föreslår och konsten erbjuder sig själv som ett existentiellt verktyg i ett vidsträckt och mångskiftande kunskapsområde. Om vi ger den handlingsutrymme. Heidruns Bok- och bildcafé är ett sådant handlingsutrymme. En mötesplats. För kommunikationen mellan ting och människor. Mellan tanke och handling. Således en omistlig plats i ett samhälle som vill vara ett samhälle för människorna.

Jag är så glad över att få vara en mötesdeltagare i det här handlingsutrymmet sommaren 2009!

Nina Bondeson

1 kommentar:

Inkan sa...

Om om inte varit så hade jag varit en besökare - men landet är så jäkla avlångt och tågen går inte som de sk...
MEN en midsommarhälsning får du och din fru från mig - så trevligt det är när "Heidruns vänner" droppat ner i min mailbox och bjuder på både aktiviteter och lästips.
Tikktakk för den.
säger
Inkan