lördag 6 juni 2009

Böckernas väg på hälleberget


Ibland blir man glad. Inte nog med att Robin Söderling är i final nere i Paris, i Båstad finns en härlig bokhandel vars medarbetare tycks ha en inspirerande syn på bokhantering och sin verksamhet. Bjäre Bokhandel heter den och i branschtidningen Svensk Bokhandel skriver Kajsa Kallio, Lena Göranson och Lina Andréasson bland annat följande:
"Det är bokhandeln som har kunskapen, servicen, intresset, stämningen, miljön och ett historiskt perspektiv som är ovärdeligt. /.../ Vi vill dessutom sälja alla förlagensw böcker, inte bara de på topp 20-listan /.../Vi drivs av en stor och sann kärlekmtill litteratur i synnerhet, kultur i allmänhet och inte minst folklbildning, precis samma sak somm ett bokförlag borde tycka viktigast."

Visst är det härligt när någon skriver det man själv tänker!
Boken håller på att bli en stapelvara, där den aggressiva marknadsföringen är legio. Där kändisfixeringen blir norm och Dostojevskij hamnar i slagskuggan av någon popstjärnas spökskrivna snyfthistoria. Men vi ger inte tappt, vare sig på Bjärehalvön eller norra Värmland.
Heidruns stretar på med sina böcker och nu stundar en intensiv sommarsäsong, där kaffedoften och bokbläddrandet kommer att ingå i en oslagbar förening.
Anledningen idag är det inpass som kommer

2 kommentarer:

Inkan sa...

Apropås bokhandlar... även här finns en del fina och trevliga som innehåller mer än böcker. Ibland många människor - fler än man känner själv.
Men den 16 kommer en vän på besök och håller releasfestivitas.
Kanske dyker Poeten från taigan upp där?
Jag försöker övertala min söta syster och professorn att vika en stund för poesin.

hilsen!

Birgitta M. Storgårds sa...

Just det: bokhandel, böcker, alla slags, stämning och trivsel, ja tack - det är inte samma sak som stora, påkostade, överdatoriserade, bibliotek. Men alla människor vill inte läsa - och då hjälper nog varken bokhandel eller bibliotek. Vad ska samhället erbjuda dem? Birgitta