måndag 10 mars 2014

Fukushima – 3 år ...

VI GER VARANDRA SOLEN!
Tiden läker alla sår, heter det. Men vissa sår förmår inte ens tiden göra något åt, om man delar upp tiden i livslängder. Den katastrof som drabbade Fukushima i Japan för tre år sedan, den är fortfarande verksam och drabbande.
Det är alltså tre år sedan kärnkraftshaveriet som ägde rum till följd av sunamin och som spred och fortfarande sprider radioaktivitet över stora områden.

I DN den 10 mars skriver Torbjörn Peterson i sitt reportage:.
”I regeringskvarteren i Tokyo pågår kampen om kärnkraften. För tillfället är landets samtliga 50 reaktorer stängda. Men premiärministern Shinzo Abe arbetar hårt för att senast till sommaren få i gång så många av dem som möjligt. I stället för kärnkraft har Japan tvingats importera gas, olja och kol, som lett till en serie handelsunderskott sedan 2011. I höstas fick Tepco klartecken av guvernören i prefekturen Niigata att ansöka om en säkerhetskontroll för att åter starta världens största kärnkraftsanläggning. Startar en följer sannolikt snart ­ fler.”
Och medan demonstrationerna mot kärnkraft pågår i Tokyo och runt om i världen hävdar påreminärminister Abe att kärnkraften är säker!

Heidruns Förlag ger i vår ut boken:Kärnkraftsdebatten har sopats under mattan. Den här boken vill bidra till en nödvändig diskussion om våra framtida ödesfrågor.

Följderna efter katastrofen i Tjernobyl är långt ifrån över. Boken beskriver nödslakten i sameland, förgiftade betesmarker och bärskogar, den symboliska begravningen i Gävle, traumat för folket i Norrsundet, urandrömmen ...

Vad hände med den svenska forskningen? Beredskapsplan vid kärnkraftsolycka – finns den, fungerar den? Hur ser atomansvarighetslagen ut? Vad ska hända med Sveriges åldrande kärnreaktorer?

Tjernobyl och Fukushima och personliga reportage om katastroferna fram till idag. Intervjuer med drabbade. Bilder från bland annat saneringen.

Alternativen – kostnaderna för solceller och vindkraft minskar dramatiskt samtidigt som kärnkraftsproducerad el blir allt dyrare. Boken rapporterar om utvecklingen i Sverige, Tyskland och övriga världen.

Boken kan beställas från Heidruns Förlag
tel 0560 421 26
200 kr inkl. portoInga kommentarer: