lördag 11 maj 2013

Tre majdagar i Berlin, 2013

Dagarna före Kristi himmelfärds-helgen besöker riksdagens kulturutskott Berlin, vi anländer samtidigt med den överväldigande grönskan som får långa och kalla vår i Höga Nord undanhållit oss länge nog.  Första besöket blev på den svenska ambassaden, som ingår i den nordiska grupperingen i Berlin, vilket för en nordiskt känns både rimligt, roligt och logiskt. Skådespelerskan, regissören och även Sveriges kulturråd i Berlin, Marika Lagercrantz, tog väl emot oss och gav en rejäl dos kulturinspiration.

Ambassadören Staffan Carlsson beriefade om det aktuella politiska läget i Tyskland och vittnade om de goda förbindelserna mellan det återförenade riket och Sverige i norr.
Det är verkligen ett häpnadsväckande byggnadskomplex detta nordiska diplomatcentrum och för de svenska linjerna på ritpapperet svarar förstås arkitekten Wingårdh.

På Akademie der Künste visades en mycket spännande utställning, i modell och med datagrafik och internetuppkoppling, över ett antal renommerade byggnadsverk från hela världen: "Kultur:Stadt" med guidad visning av kuratorn Matthias Sauerbruch och arkitekten Wilfred Wang.

Besök i Berlins delstatssparlament och därefter i det ultramoderna riksdagshuset, där vice talmannen Wolfgang Thierse besvarade våra kulturpolitiska undringar och jämförelser mellan Sverige och Tyskland. Barlin är både en till invånarantalet (3, 5 miljoner) liten delstat, men ändå så viktig inte bara för Tyskland utan för hela Europa. Studiebesöket avslutades med att vi bandrade upp i riksdagshusets kupol varifrån man har fri sikt åt såväl olika väderstreck som den dramatiska tyska 1900-talshistorien.Inga kommentarer: