fredag 3 september 2010

Välfärdssituation – Nysvenska ord 3

Romerna i Rumänien "kommer från en utsatt välfärdsituation" sa Reinfeldt. Fattigdom kopplas till välfärd. Det finns en fascinerande beröringsskräck för de tydliga sanna orden, klarspråket. Reinfeldt törs inte tala om fattigdom, utan får det att bli en form av välfärd, visserligen utsatt men ändå en "välfärdssituation".

(Inpass från Zoran Alagic)

3 kommentarer:

Inkan sa...

Människans rädsla för närkontakt kanske? Det är många som skapar distans till skeenden, till medmänniskor, till kollegor eller
bekanta.
Det är ju det enklaste sättet att få vara "ifred" som det så tjusigt heter på svenska.
Man slipper närhet och obehagliga påminnelser om sina egna tillkortakommanden.

Det är ganska mänskligt.
Även politiker är precis som alla oss andra.

Jag har lärt mig ett nytt ord i Norge -som även kan användas här:
'jeg "bruar" meg over'
Det låter ganska bra tycker jag.

Att "broa" sig över - är väl att koppla ihop och att bry sig om andra, sina medmänniskor.

Vi kanske borde "broa" oss mera i vårt land -likaväl som över broar och gränser, och över tysta vatten.

Anonym sa...

Ja-a ... men jag har nog tvärtom börjat betacka mig för "broar" härhemma i vardagen inom en icke-självvald "arbetsgemenskap" med en "förman" (finl.för närmaste chef) som med jämna mellanrum - och alltid när inga vittnen finns i närheten - hoppar på mig med ogrundade och obevisade anklagelser. I serviceyrken har man "responslådor" dit kunder även anonymt kan slänga in vilka personliga påhopp som helst (liksom man gör på nätet) och var gång det händer tas det som förevändning för intern mobbning, denna gång även för olaga hot om varning från högre ort. I Finland kan bara rika säga upp sig för att slippa, karenstiden för a-bidrag är så lång. Nolltolerans mot mobbning överallt vore fint - och även fattigas rätt att säga upp sig. Fast romernas situation är ju faktiskt värre ... Vi som bor i Norden mobbas ju ändå inom en "välfärd". Jag tycker du Bengt träffar huvudet på spiken! Birgitta M. S.

Anonym sa...

PS Känner du till boken Ramstedt, Viveca: Från aftonskola till överhäng. Politiska ord och uttryck i Finland och Sverige?
Den är tryckt 2004 så den börjar väl bli historia. 'Välfärd' är inte med alls ... BMS:-)